A férfiakra nem hat az illóolaj

A férfiakra nem hat az illóolaj

aromaterápia

Avagy, csináld csak drágám, apának fontosabb dolgai vannak

Körülbelül egy ilyen gondolat suhanhatott át az agyamon, amikor X évvel ezelőtt a kedvesem bejelentette, hogy ő márpedig illóolajokkal szeretne foglalkozni. Persze nem volt teljesen váratlan a dolog, hiszen természetgyógyászként (mármint ő, nem én) már akkor is rengeteg befőttes üveg állt a konyhaszekrényünk tetején, mint egy biológia szertárban a preparátumok. Ám nálunk olíva olajba áztatott mindenféle növények (rozmaring, diófalevél, Levendula, stb) úszkáltak. (Megj. az egyik, azóta is kedvenc szavamat tanultam meg ezen befőttesüvegek révén: Macerátum 😊.)

A kezdetek

Szóval elkezdtek gyűlni itthon a kis illóolajos üvegek, bennük mindenféle, néha általam soha nem hallott növényi kivonatokkal. Tévedés ne essék, szerettem én mindig is a kellemes illatokat. Volt nekem is régebben arcszeszem, dezodorom (Old Spice – jó kis, régi tini évek), parfümöm. Az is komoly hatással volt rám, ha egy csinos, jó megjelenésű nőt körüllengett egy finom, csábító illat. Sőt az illóolajat is ismertem mint olyat, hiszen már gyerekkoromban volt otthon teamécsessel fűtött párologtató.

Ahogyan szaporodtak a mindenféle olajok úgy kezdett az én racionális, férfiúi agyamba be-beszivárogni egyre több információ az aromaterápiáról. Arról a tudományról, melyet persze hallottam én már korábban is, de úgy voltam vele, hogy tök jó, ha jó illat van a lakásban és nagyon szerettem a szaunában is az illóolajos felöntéseket, de nagy dolgokat nem mozgatott meg bennem.

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajcsa….

Szóval a drágám csak csacsogta a fülembe, hogy így meg úgy, meg hogy ezek az olajok mennyire hatásosak, de hát valljuk be, milyen a férfi észjárás: tényeket akarok, tudományt!
És jött a tudomány. Az egyik hatásmechanizmusról csak röviden és pongyolán annyit, hogy a vegyületek pl az orron át bejutnak az agyba és ott a limbikus területen (ugye milyen tudományos? 😊) stimulálják a hormonkiválasztást. És hát azt azért tudjuk, hogy a hormonok nem viccelnek. Azok hatnak.

Emlékszem, hogy az első olyan cikk, ami elkezdte az érdeklődésemet ezen a területen igazán felkelteni a Levenduláról szólt. Igen, nem tévedés, azóta én már nagy betűvel írom.

  • Tudtátok például, hogy eddig kb. 180 olyan vegyületet sikerült beazonosítani a Levendulában, aminek pozitív hatása van a szervezetre? Ám ez még nem az összes, jelenleg is komoly biokémiai kutatások folynak.
  • És azt tudtátok, hogy bár gyakorlatból ismert a levendula illóolajának azon hatása, hogy az égési sérüléseket rendkívül gyorsan és hegmentesen gyógyítja, ám, hogy melyik vegyülete azt még a mai napig sem tudják?

És akkor apa is bekeni magát

Ugyancsak férfiúi tulajdonság, hogy kizárólag a saját tapasztalásunknak hiszünk. Szerintem ez rendben is van így. Szerencsére ritkán vagyok beteg és pl. a fejem kimondottan ritkán fáj, de hát akkor viszont büszke és erős hímként nagyon tudok szenvedni. „Anyaadjegypirulátmertmegpusztulok” Ám egyszer csak nem pirulát kaptam, hanem borsmenta olajat. És lássatok csodát (a csodákról majd még később), miután bekentem a tarkómat és a halántékomat, a fájdalom elmúlt. Sokkal gyorsabban, mint a gyógyszer hatására. Na, mondom, ez igen! Aztán egyre több területen kezdtem el én is élni az olajok nyújtotta megoldásokkal.

Parfümként is működik

Hiúak vagyunk mi férfiak és szeretjük, ha a női nem felfigyel ránk. Azért az nem kis örömöt tud okozni, amikor a nők egymástól kérdezik meg, miután elhaladsz mellettük, hogy: Érzed ezt az illatot? Vajon honnan jöhet, nagyon finom? És itt most ne valami gej műcicomára gondolj. Iszonyúan jó, markáns, férfias illatokat lehet kikeverni olyan illóolajokból, amiről korábban én például sohasem hallottam: vetiver, budha fa, szantálfa, hinoki… nagyon hosszú még a sor.

Szemünkfényei

Akinek vannak óvodás, kisiskolás korú gyermekei, azok tisztában vannak vele, hogy egyrészt nem szeretjük látni ha a kicsikénk köhög, tüsszög, taknyoslázas. Másrészt és ez megint a szigorú praktikus nézőpont, tudhatod, hogy mekkora gond az is, hogy egy ilyen gyerek nem mehet óvodába, iskolába, kvázi az egyik szülő nem tud bemenni dolgozni. Nos a kisgyerekeknél a megfelelően alkalmazott olajok hatása nagyon durva. Láttam már, ahogyan a lányom 38 fokos láztól csak fekszik mozdulatlanul az ágyban, majd miután az anyukája felvisz a hátára és a talpára 7-8 féle, nyilván nem véletlenszerűen kiválasztott olajat (levendula, teafa, eukaliptusz, tömjén, majoranna, rozmaring …), eltelik 15 perc és a gyerek fel-alá rohangál, kiabál, rendetlen. Így szeretjük őket, de: Anya, nem lett volna elég csak 3 olaj? 😊

Belsőleg?! Noooormális?

Igen, tudom, hogy jelenleg Magyarországon mi az intézményes (lsd OGYÉI) álláspont, mely tiltja az olajok belsőleg való alkalmazását. Ezért én is azt mondom: ne tedd! Ám vannak országok, ahol nincs ilyen tiltás és én is, számomra megbízható forrásokból tudom, hogy de igen, léteznek olyan tisztaságú olajok, melyek nagyon jól működnek belsőleg is. És különben meg, magával mindenki úgy kísérletezik, ahogy akar. Szóval ha az olajok exkatedra károsak lennének, akkor én, az elfogyasztott mennyiség okán már nagyon komoly problémákkal küzdenék. Most is egy gőzölgő forró ital van előttem, mely mézben elkevert 2 csepp borsmentát és 1 csepp édesköményt tartalmaz. Nyami!
Fontos, hogy tudjuk, hogy mit lehet és mit nem. És persze sok olyan olaj van, amit lehet, de baromira rossz ízű. Ezeket viszont kapszulában veszem be.

2 tányér töltöttkáposzta

Szeretek enni és pl. a töltöttkáposzta a gyengém. Alapvetően jó az emésztésem, de olykor-olykor még így is túlvállalom magam és akkor, jön a „fetreng, mint a büdösbogár” effektus. Gyerekkoromban a szódabikarbóna volt a megoldás (és tényleg működik). Ezt még szegény jó anyámtól tanultam. Akinek ez vált be és szereti, az használja nyugodtan, bár hivatalosan ez is tilos (WTF???) Ám létezik olajos megoldás is: van kitűnő, emésztést elősegítő kimondottan erre összeállított, „kend be a hasad vele” keverék. Továbbá vannak olyan mono olajok, melyek jótékonyan hatnak kicsi gyomrocskánkra.

Entyem-pentyem, mókuska

Sok párkapcsolatban van jelen a probléma, hogy a hancúr már nem hancúr. Ez egy nagyon összetett és nagy odafigyelést kívánó terület, vannak ennek szakértői, én nem vagyok az. Viszont van itthon pár illóolaj és keverék, mely nagyon komoly vágyfokozó hatással bír akár férfi, akár nő az illető. Lehet diffúzorból a hálószobában párologtatva, vagy, és ez sokkal tutibb: egymást olajos masszázsban részesítve. Garantált a siker 😊.

Csoda vagy nem csoda

Akkor most az illóolajok a gyógyítás csodái? Igen is, meg nem is:

Nem csoda: Hiszen a körülöttünk élő növényekből származnak. Ha megfelelő a termőterület (tisztaság, fentarthatóság) és megfelelő a technológia, akkor egy olyan olajat tarthatsz a kezedben, melynek létezése ugyan nem csoda, de a hatása igen. Nem csoda továbbá azért sem, mert ha bajod van, akár testi, akár lelki, akkor változtatnod kell az életeden. Ez nem könnyű és ezt nem úszod meg azzal, hogy olajokat használsz. Viszont az olajok segíthetnek neked motiváció, kitartás, frissesség, egészség megőrzés terén.

Csoda: Igen csoda, mert egy 100%-os tisztaságú (és ez a kulcs) olaj számos területen alternatívája a laborokban szintetizált, mindenféle adalékanyagokat, tartósítószert tartalmazó, mesterséges készítményeknek. Félreértés ne essék, a nyugati orvoslásnak és gyógyszerészetnek is van helye és létjogosultsága. Ám amennyire az áthatja az életünket, az egyáltalán nem indokolt.
Itt most visszakanyarodnék a Levendulához, mely ugye jó az égési sérülésre, de még nem is tudják, hogy ez mely hatóanyagának köszönhető. Szóval ezek után úgy készül a mesterséges illóolaj, hogy a laborban megvizsgálják a Levendula fő összetevőit, a több mint 180-ból kiválasztják azt a 10-et, melyek a legnagyobb mennyiségben vannak benne, mesterségesen előállítják, adalékolják, tartósítják és lőn, kész a levendula illóolaj. Vajon ugyanaz lesz a hatása ennek a szintetikusnak, mint a 100%-os tisztaságúnak? Jó lesz az égési sérülésre? Mondjuk levendula illatú lesz az tény.

Vélemény, hozzászólás?

×

Cart